Frist for indsendelse af projektideer til Energy Cluster Denmark er d. 1. juni 2025 kl. 23.59

På baggrund af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses annoncering, indkalder Erhvervsfyrtårn Nord, CO2Vision, til ansøgninger.

Erhvervsfyrtårn Nord

Nordjylland skal være en international foregangsregion for fremtidens grønne erhverv og vise verden de store klimagevinster såvel som de store vækst- og beskæftigelsesmuligheder, der kan høstes ved at videreudvikle, sammentænke, anvende og eksportere nye grønne teknologier, bl.a. ved at udnytte digitale løsninger og etablere relevant infrastruktur.

Ambitionen er at fange, genbruge eller lagre CO2 fremfor at udlede den og at producere fremtidens grønne brændstoffer og andre produkter med indfanget CO2 og brint. CO2Vision ønsker at udbygge og arbejde videre med innovationsporteføljen og skabe kommercielt bæredygtige teknologier. Særligt projekter omhandlende udvikling og demonstration af teknologier inden for CCUS der understøtter at en større andel af den udledte CO2 fra industrien og biogasanlæg m.v. i Nordjylland anvendes sammen med brint, der tilvejebringes via et større og større antal energiparker spredt ud i regionen, til at producere nye brændstoffer til fly, skibe og lastbiler og til at indgå i byggematerialer.

Generelle information om fase III

Økonomisk ramme
275 mio. kr. som de 8 Erhvervsfyrtårne konkurrerer om.

Finansiering
Den samlede ansøgning kan maksimalt modtage 63% i støtte for projektrelevante omkostninger.
Den samlede ansøgning kan maksimalt modtage 50 mio. Kr. I støttebeløb.
Kun lønomkostninger er støtteberettiget samt et tillæg på 40% overhead.

Ansøgningsfrist
1. juni kl. 23.59 for projektforslag til Energy Cluster Denmark.
7. august kl. 12.00 for ansøgning ind til Erhvervsstyrelsen (denne er Energy Cluster Denmark ansvarlig for)

Afgørelse
Medio-ultimo juni 2025 i forhold til om projektforslag kommer med i ansøgninger til Erhvervsstyrelsen.
Q4 2025-Q1 2026 i forhold til afgørelse på Erhvervsfyrtårn ansøgninger til Erhvervsstyrelsen.

Tilskud kan gives til innovationsprojekter som ligger indenfor ovennævnte faglige rammer. Projektperioden er op til 3 år med projektafslutning senest d. 31/12/2028. Potentielle ansøgere er offentlige- og private aktører, herunder små-, mellemstore- og store virksomheder og vidensinstitutioner. Store virksomheder kan indgå i 1:1 samarbejder og partnerskaber, men fokus skal være på resultater for SMV´er.

Lovgrundlag
De gældende statsstøtteregler regulerer rammerne for budgettet og finansieringen. Vejledning om støtteberettigelses kan findes her.

Aktiviteter der ikke støttes
Der henvises til annonceringen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Bemærk, at der kan være begrænsninger relateret til støtte, der ydes til store virksomheder, virksomheder der er omfattet af Unionens emissionshandelssystem og virksomheder fra primærsektoren.

Vurderingskriterier

Erhvervsfyrtårn Nord ledes af en styregruppe bestående af virksomheder, universiteter, kommuner og aktører fra erhvervsfremmesystemet. Styregruppens opgave er at sikre maksimal langsigtet national opbakning til CO2Vision med fokus på hele indsatsen i den nationale partnerskabsaftale. Foruden styregruppen er der nedsat et konsortium som varetager det operationelle niveau. Det er CO2Vision konsortiet der træffer endelig beslutning om hvilke projektforslag der inkluderes i fase 3 ansøgningen.

Ansøgningsfrist for projektforslag: 1. juni kl. 23.59. Energy Cluster Denmark inviterer herefter i uge 23 til pitchmøde med kvalificerede projektforslag.

Ansøgningsmateriale

Det endelige projektforslag skal bestå af hhv. bilag 1, bilag 2 og bilag 3:

Bilag 1: Projektbeskrivelse (Word-fil)

Bilag 2: Budget (Excel-fil)

Bilag 3: Gantt diagram (Excel-fil)

Div. erklæringer vil blive indhentet fra relevante partnerne inden ansøgningen indsendes senest d. 7. august.

Vejledning og sparring

Du er velkommen til at række ud til Energy Cluster Denmark ved spørgsmål til processen eller behov for sparring og sammensætning af projektgruppe.

For mere information kontakt venligst følgende:

Maria Kristiansen, Project Manager, på MAK@energycluster.dk // +45 6015 6446

Success fee

Virksomheder i projektkonsortier vil ved hjemtagning af tilsagn skulle betale en success fee, svarende til 3 % af deres individuelle andel af projektbudgettet. Betaling af success fee følger projektets første udbetaling fra fundinggiver.